Kripto Paralar; btc,eth,bnb








 

Kripto Para Birimi Ne Demektir?


Kripto paralar, sanal para birimi olarak kullanılan ve herhangi bir fiziksel biçimde mevcut olmayan dijital varlıklardır.
Kriptografi, yani şifreleme ile güvence altına alınmışlardır. Bu sayede örneğin; sahtecilik veya aynı kripto parayla birden fazla işlem yapmak anlamına gelen “çifte harcama” eylemi neredeyse imkânsız hale gelmiştir.
Dünyanın ilk kripto parası 2008 yılında oluşturulan Bitcoin’dir. 
Bitcoin’i, bugün sayıları yüzleri bulan çeşitlilikle diğer kripto para türleri takip etmiştir. Klasik anlamdaki para birimlerinin aksine, kripto para birimleri merkezi bir otorite tarafından verilmez. Bu özellik, yatırımcıları için kripto paraların belki de en çekici yanıdır. Çünkü bu şekilde kripto paraların büyük bir kısmı hükümet düzenlemelerinden veya manipülasyonlarından muaf kalır.

Madencilik (Mining) Nedir? 

Madencilik (mining), Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash gibi kripto paraların üretilmesi için yapılan kazımıdır.
Ancak kripto para madenciliği, fiziki madencilikten çok daha farklıdır. Blockhain sistemi üzerinden gelen matematiksel işlemlerin bilgisayar ortamında çözülmesi ile blokların oluşması ve bu bloklar karşılığında madencilere ödül vermesi şeması üzerinden ilerleyen bir madencilik türüdür.
Bitcoin (BTC) madenciliği için daha önceleri kazım gücü zor olmadığından güçlü bilgisayarların olması yeterli geliyordu. Ancak 4 yılda bir Bitcoin’de yarılanma (halving) yaşandığı için blok ödülleri de 4 yılda bir düşüyor.
2020 Mayıs ayına kadar 10 dakikada bir madencilere 12,50 BTC dağıtılırken bu dönemde halvingin yaşanması, madencil ödüllerini yarıya indirerek 6,25 BTC’ye düşürdü. Yarılanmalar Bitcoin’in 21 Milyon hedefine ulaşıncaya kadar her dört yılda bir gerçekleşecek. Bu da madenciliğin her geçen gün zorlaşmasına neden olmaktadır. Şimdilerde Bitcoin madenciliği yapabilmek için sahip olunması gereken ASIC cihazları bulunmaktadır. 

ASIC cihazları; Bitcoin ve Bitcoin’den ayrılan alt coinlerin üretimi için özel olarak tasarlanmış cihazlardır. Ethereum madenciliği için ise GPU (grafik kartı) kullanılır. Maliyeti ASIC cihazlarına göre daha uygun olsa da “Rig” adı verilen sistemin kurulması maliyetin artmasını sağlar.

Stake Etmek (Staking) Nedir? 

Staking: bir kripto para zincirinin operasyonlarını desteklemek için kripto paralarınızı cüzdanınızda belirli süre kilitleyip harcamadan veya transfer etmeden tutma işlemidir. Kilitlediğiniz bu kripto paralardan, kilitlediğiniz süre boyunca belirli oranlarda ödül kripto para kazanırsınız.
Kripto paralarınızı kilitlemek için özel bir mobil veya bilgisayar cüzdanına ihtiyaç duyarsınız. Stake etmek kavramı  (POS) mekanizması ile beraber kripto paralara gelmiş bir kavramdır. Operasyona en büyük katkısı çok miktarda işlem gücünün boşa harcanmasının önüne geçilmesidir. Satking ayrıca kripto paraların dolaşımda olan miktarını sınırladığı için arz talep dengesi için de yararlı olmaktadır. Staking yapılan kripto para zincirinde dolaşımda ne kadar az para varsa fiyatının artma olasılığı da doğru orantıda artacaktır. Diğer bir deyişle staking edilen kripto para ne kadar fazla ise fiyatın düşme olasılığı da o kadar azdır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar