Demir eksikliği : neden olduğu, belirtileri,tedavi yöntemleri, ne gibi hastalıklara yol açar

Genel Tanım


Demir eksikliği dünyada en sık görülen anemi yani kansızlık türü olarak biliniyor. Özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde demir eksikliğine bağlı anemi oranları oldukça yüksek. Vücutta demirin eksik olduğu durumlarda anemi oluşuyor ve buna bağlı olarak da ‘’demir eksikliği anemisi’’ tanısı konuluyor. 

Kandaki demir oranı düşük olduğu zaman alyuvar üretimi azalır ve sonuç olarak hücre, doku ve organlara taşınan oksijen miktarında azalma meydana gelir. Demir eksikliği sonucunda demir eksikliği anemisi denilen kansızlık hastalığı ortaya çıkar.


Belirtileri


 
Demir eksikliği anemisi belirtileri arasında aşırı yorgunluk, halsizlik, buz, toprak, ya da toz gibi besleyici olmayan maddeleri yemek için olağan dışı bir istek, genel ağrı veya iltihaplanma, baş ağrısı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, hızlı kalp atışı veya nefes darlığı, tırnaklarda kırılganlık, eller ile ayaklarda soğukluk hissi, soluk cilt, ve demir eksikliği anemisi olan bebeklerde ve çocuklarda özellikle iştahsızlık bulunur.

Ne Gibi Hastalıklara Yol Açar

Bağırsaklardan demir emilimini bozan hastalıklar (Çölyak hastalığı, Ülseratif kolit, Crohn hastalığı, Mide bypass ameliyatı gibi), vücuttan kan kaybına yol açan hastalıklar (mide veya oniki parmak bağırsak (duodenum) ülseri, kolon polipleri, rahimdeki myomlar gibi), böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği durumlarında demir eksikliği gelişebilir.


Tedavi Yöntemleri

Demir eksikliğini tedavi etmek için doktorlar öncelikle vücutta eksik olan demirin tamamlanması için demir içeren ilaçlar yazabilir bireyin demir takviyesi almasını önerebilir

Ayrıca demir  içeriği zengin olan besinlerin tüketilmesine öncelik verilmesini ister. Örneğin kırmızı et, tavuk eti, balık, karaciğer-dalak, yumurta, brokoli, lahana, börülce, baklagiller, tahıllar, pirinç bu besinler arasında sayılabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar